Hooikoorts
Hooikoorts is een allergie voor grassen, bloemen of bomen.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen) van grassen, bomen, struiken of kruiden. Ongeveer in de periode tussen februari en september kun je last krijgen van verkoudheidsklachten zoals een loopneus, niesbuien en kriebelhoest. Dit noemen we het hooikoortsseizoen. In de zogenoemde hooikoortsmeter of hooikoortskalender lees je per maand wanneer het risico het grootst is op klachten van een bepaalde plant, gras, kruid of boomsoort.
Hoe herken je hooikoorts?
Lees hieronder de complete lijst van klachten waar je last van kunt krijgen. Je kunt hooikoorts herkennen aan:
- Een loopneus en/of verstopte neus
- Niesbuien
- Jeukende, rode ogen
- Jeuk aan je neus
- Een droge keel (en kriebelhoest)
- Een vol gevoel in het hoofd
- Koortsig gevoel
- Vermoeidheid
- Je benauwd voelen
- Piepend geluid bij het ademhalen
Bovenstaande klachten kunnen leiden tot: hoofdpijn, slechter slapen, concentratieverlies en vermoeidheid. Sommige mensen ervaren bovengenoemde klachten in extreme mate. Zij hebben dan last van zware hooikoorts.
Tip: voorkom deze klachten door je neusslijmvlies te beschermen met een neuszalf, zoals RhinoBlock
Waarom heb je hooikoorts?
Hooikoorts komt door stuifmeel (pollen) in de lucht. Als je hooikoorts hebt, kan je lichaam slecht tegen stuifmeel. Het slijmvlies in neus, keel en luchtwegen wordt dikker en gaat meer slijm produceren. Het slijmvlies van de ogen kan ook dik worden. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen ook jeuk in de ogen en tranende ogen krijgen.
Wat te doen bij hooikoorts?
Wanneer je last hebt van hooikoorts wil je natuurlijk graag weten wat je tegen de klachten kunt doen en beter nog: hoe je het kan voorkomen.
RhinoBlock neuszalf
Door RhinoBlock in je neus te smeren, zorg je voor een beschermlaagje tegen allergenen op je neusslijmvlies. Allergenen, in dit geval de pollen, kunnen zich dan niet meer goed hechten aan het neusslijmvlies. Zo raakt deze niet meer geïrriteerd. Dit zorgt voor de vermindering van klachten.
RhinoBlock eerst proberen? Dat kan!
Je neus spoelen met een neusdouche
Naast neuszalf werkt ook het spoelen van je neus met een neusdouche met spoelzout goed tegen de klachten van hooikoorts. Een neusdouche zorgt ervoor dat al het slijm en alle pollen die in de neus komen worden weggespoeld. Een neusdouche en neuszalf kunnen gezamenlijk gebruikt worden. Ze ondersteunen elkaar.
Medicatie
Wanneer klachten met behulp van een neusdouche of neuszalf toch nog onvoldoende onder controle blijken te zijn, heb je nog de keus om medicamenten te proberen. Denk dan aan anti-allergietabletjes, de zogenoemde antihistamine-pillen. Als dat nog onvoldoende helpt kun je overgaan op het gebruik van neussprays en oogdruppels tegen hooikoorts.
Tape
Maak je liever geen gebruik van medicijnen dan is er nog medische hooikoortstape. Bij hooikoorts spelen de longen een belangrijke rol. De tape plaats je als een X op de rug. Het trekt de schouders en de onderliggende weefsels wat naar binnen. Daardoor ontstaat er aan de voorkant wat meer lucht. De gedachte achter de tape is dat het een kalmerende werking heeft doordat het zenuwstelsel de ademhalingsspieren en de longen beïnvloedt.
Daardoor worden de allergische reacties van de ogen, longen en neusvliezen verminderd. Let op! De wetenschappelijke basis waaruit het effect op hooikoortsklachten blijkt is nog beperkt.
Voorkom hooikoortsklachten met RhinoBlock neuszalf.